Home » , , , » Proton R3 Satria Neo..Berbaloikah..???

Proton R3 Satria Neo..Berbaloikah..???

Harini Proton telah melancarkan Satria Neo R3 baru..Satria Neo R3 ni dilengkapi enjin standard 1.6 liter Campro S4PH dinaik taraf Peringkat 2 dan mempunyai brek kuasa kuda 145 pada 7,000 rpm dan kuasa terjahan 168 nM pada 5,000 rpm..Model ini berharga RM79,797...aku bukan nak explain pasal ciri-ciri kereta ni sbb dah diceritakn dengan detail dalam paultan kereta ni dikeluarkan "by enthusiasts, for enthusiasts"..apa yang dimaksudkan dengan ayat ni..Ok..mungkin ade yang akan cakap...mahalnya..baik beli honda city ke..toyota vios ke...ford fiesta dan sebagainya..setakat kereta Proton..dahle kecik...pepatah ada kata.."hanya permata mengenal manikam"...Satria Neo ni bukanlah kereta standard macam city, vois dll..ianya telah ditala oleh Proton Motorsport yang terdiri daripada pakar-pakar dalam dunia Motorsport seperti Tengku Djan(drifter negara)...Setelah melalui pelbagai ujian  seperti durability test, performance test, component test dll..barulah kereta ini boleh dijual..Mungkin ramai yang kata baik modified sendiri kat workshop "Ah Beng"...tak sampai pun rm80K..Tapi kena ingat kalau kita modified sendiri tiada jaminan terhadap ketahanan enjin, body, suspesion terhadap kereta tersebut...aku ingat lagi satu masa dulu ayah aku terpaksa meng"convert " enjin kereta Perdana dia kepada enjin Mitsubishi Twin Turbo sbb enjin standard die memang da kong..aku rasa da 3 kali dah ayah aku terpaksa overhaul enjin dan transmission kete tu..dah berpuluh ribu habis...Jadi kalo korang yang berminat modified kereta ni..baiklah invest beli kereta Satri Neo R3 baru yang agak mahal ni supaya tak pening kemudian hari..Berbaloi tak berbaloi..'tepuk dada tanya selera"..

P/S : Aku sokong barang buatan Malaysia

video

0 comments:

 


IT'S JUST A BEGINNING - Templates Novo Blogger 2008